Tečaj češčine

Spreminjamo vašo izkušnjo učenja tujih jezikov

Preverite pakete

O jeziku

Češčina je zahodnoslovanski jezik, tako da nam bo slovenščina še vedno v veliko pomoč. Češko naj bi govorilo nekaj čez 10 milijonov ljudi, večina le na Češkem ter nekaj na Slovaškem.

Jezikovne zanimivosti

Šumnike smo v slovenščino prejeli ravno iz češčine, in sicer v 19. stoletju v času ilirizma. V češkem pisanem jeziku pa poleg č, š in ž nosijo strešico, t. i. háček, še črke Ď, Ě, ě, Ň, ň, Ť in, morda vsem vedno najbolj zanimiva črka, Ř oziroma ř.

Nasvet

Češka slovnica je podobna slovenski z nekaj odstopanji; ima le ednino in množino, po drugi strani pa 7 sklonov, kar je eden več kot v slovenščini. Tako imamo kar veliko prednost pred drugimi učenci češkega jezika.

Zakaj LanguageSitter?

Učinkovito učenje

Šele ko razumemo vaše želje in jezikovne potrebe, začnemo s pripravo programa in gradiv. V našem središču je vedno vaš jezikovni napredek.

Strokovni trenerji

Naši jezikovni trenerji so strokovni in prilagodljivi. Znajo spodbujati, pomagati in prisluhniti. S svojo odprtostjo ustvarjajo sproščeno vzdušje in varno učno okolje.

Popolna prilagodljivost

Zaupajte nam, kdaj in kje se lahko učenju jezika najbolj posvetite in kakšne izzive vam predstavljajo druge zadolžitve v urniku. Skupaj bomo našli prostor in čas za jezikovni trening.

Se zanimate za tečaj?

Metoda LanguageSitter za podjetja

Pogosto zastavljena vprašanja

Imate konkretno vprašanje? Preverite, če smo nanj že odgovorili, ali nas kontaktirajte.

Izbor jezikovnega trenerja je odvisen od vaših jezikovnih potreb, želja, trenutnega znanja jezika, lokacije in urnika. Na podlagi teh informacij naš oddelek za izobraževanja izbere najbolj primernega jezikovnega trenerja za vas. O svojem izboru vas obvestimo pred začetkom tečaja, pred začetkom sodelovanja pa se vam jezikovni trener predstavi tudi v pozdravnem sporočilu.  

V splošnem velja, da je optimalna frekvenca srečanj 2-krat tedensko po uro in pol (90 minut). To svetujemo predvsem tistim, ki so že v (dokaj) rednem stiku s ciljnim jezikom in potrebujejo hitro nadgradnjo.

Posameznikom, ki nujno potrebujejo znanje, a šele začenjajo z učenjem jezika, priporočamo pogostejša srečanja. Tistim, ki že razpolagajo z dobrim znanjem in jezik v dovoljšni meri uporabljajo ali bi ga radi neprekinjeno nadgrajevali skozi daljše obdobje, pa svetujemo srečanja 1-krat tedensko.

Po srečanjih vam bo jezikovni trener posredoval tudi zanimive vsebine v tujem jeziku, s čimer boste lahko ohranjali aktiven stik z jezikom izven tečaja.

Tečaje izvajamo prek spleta in v živo po celi Sloveniji. Če zaradi tečaja nastanejo potni stroški, vas o tem predhodno obvestimo. Čeprav imamo poslovne prostore le v Ljubljani, se vedno potrudimo, da za vaš tečaj najdemo LanguageSitterja iz vaše okolice. Glede prostora se radi prilagodimo: tečaj lahko poteka na vašem domu, na delovnem mestu ali v vaši najljubši kavarni.

Drži, da sodimo med ponudnike z višjimi cenami tečajev, a verjamemo, da je naš način dela – ki je popolnoma prilagojen vašim potrebam in delu z vašimi gradivi – izredno učinkovit. Zaradi tega potrebujete manjši obseg tečaja in manj časa za usvojitev jezika, kar je dolgoročno ceneje.

V splošnem velja, da za samostojno uporabo tujega jezika potrebujemo med 400 in 600 ur, pri čemer vsaj polovico ur obsega samostojno učenje, ki se mora odvijati (skoraj) vsak dan. Nivo osnovnega uporabnika, ki razume osnovni govor v ciljnem jeziku in nanj odreagira s preprostimi stavki, pa lahko z rednim delom dosežemo že v 90 urah.

V nadaljevanju vam predstavljamo najpomembnejše spremenljivke, ki vplivajo na hitrost jezikovnega napredka.

- Pretekle izkušnje z učenjem jezikov. Z vsakim novim tujim jezikom je učenje naslednjega lažje in tudi hitrejše, sploh če gre za jezik iz iste družine jezikov.
- Izbor jezika. Za učenje jezikov, ki prihajajo iz vam popolnoma neznanih jezikovnih družin ali vsebujejo nepoznane glasove in besed ne zapisujejo v latinici, boste potrebovali več časa.
- Lasten kriterij, kaj pomeni znati jezik. Jezik je sredstvo komunikacije, za komunikacijo pa potrebujemo sogovornika. Glavno merilo za znanje jezika bi potemtakem moralo biti, ali razumemo sogovornika in ali on razume nas. Navkljub napakam.
- Čas, namenjen učenju jezika. Učenju jezika boste morali posvetiti nekaj svojega časa tudi izven tečaja. Če vadbo tujega jezika obdržite samo v mehurčku znotraj jezikovne šole, boste napredovali vsaj dvakrat počasneje, kot če jezik vključite v svoj vsakdan. Z veseljem vam bomo pomagali pri idejah, kako to storiti.
- Izpostavljenost jeziku. Več priložnosti kot imate za aktivno uporabo jezika, krajši tečaj potrebujete.
- Izbor tečaja. Če niste spretni v samostojnem učenju jezikov, predlagamo, da se obrnete na strokovno pomoč in jo kombinirate s samostojnim učenjem. Pri skupinskih tečajih je hitrost napredka odvisna od tempa celotne skupine. Z individualnimi tečaji pa se napredek poveča za vsaj tolikokrat, kolikor bi imeli v skupini sotečajnikov.

V večini primerov se je izkazalo, da je občuten napredek viden že v 30 urah, medtem ko bi osnovnim uporabnikom predlagali vsaj 60-urni tečaj. Vabimo vas, da nas kontaktirate za bolj podroben predlog obsega tečaja.

Več si lahko preberete tukaj.