Geeks Do It Better


Avtor: TANJA VIŠNAR
Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste se iz dolgčasa podali brskat po spletu, (se) po končanem delovniku (se)sedli na kavč in prižgali televizijo, na deževno soboto segli po dobri knjigi, cel teden navdušeno čakali na nadaljevanje svoje najljubše serije ali preko YouTuba ‘na repeat’ predvajali najljubšo pesem? Televizija in internet sta v zadnjem času postala nenadomestljiva pripomočka v našem vsakdanu. Uporabljamo ju bolj masovno kot katerikoli drug medij in v zelo raznolike namene – večinoma za preganjanje dolgčasa in naročanje hrane brez telefonskega pogovora. Ali ste kdaj pomislili, da sta to tudi odlični orodji za utrjevanje znanja tujega jezika? 
Popcorn

Ali ste kdaj pomislili, da sta televizija in internet odlični orodji za utrjevanje znanja tujega jezika?
Kakšna vzgojno zavestna mama bi me zdajle verjetno rada povlekla za uho, ker gledanje televizije in sedenje za računalnikom označujem za poučni dejavnosti, a dejstvo je, da za marsikoga predstavljata primaren stik s tujimi jeziki, ki ni povezan s šolo ali učenjem. Ti mediji so zabavni, sproščujoči in informativni, zato nam razumevanje njihove vsebine predstavlja užitek in ne stres – v takem okolju pa se (naj)lažje učimo. 
Zagotovo poznate koga, ki pravi, da se je jezika naučil z gledanjem televizije. No, s pravim pristopom – in pravo vsebino – je to še kako možno, še zlasti če imamo vsaj kanček predznanja. Odrasli namreč zelo hitro sprejemamo in razčlenjujemo informacije, zato nam aktivno gledanje in poslušanje lahko odpreta povsem nov svet. Oddaje, serije in romani namreč pogosto sledijo eni tematiki, zato pridobivamo besedišče, ki se med seboj navezuje in dopolnjuje, hkrati pa takoj izvemo, v kakšnem kontekstu ga lahko uporabimo. 
Odrasli

Odrasli zelo hitro sprejemamo in razčlenjujemo informacije, zato nam aktivno gledanje in poslušanje lahko odpreta povsem nov svet.
Iz tega razloga vam v tem zapisu želim priporočiti nekaj vsebin, ki vam bodo popestrile deževne večere in lenobne vikende, hkrati pa pomagale izboljšati vaše znanje angleščine. Ker sem vam želela s predlogi priti čim bližje, sem za pomoč prosila svoje prijatelje, sodelavce, tečajnike in znance, ki se z jezikom ukvarjajo zgolj ljubiteljsko, in jih povprašala po njihovih favoritih. Tu je nabor njihovih predlogov.

SERIJE

Serija, ob kateri se marsikdo podrgne po bradi in reče: Mater, tale pornič ima pa res dobro zgodbo. Za učenje angleščine je super, ker razen nekaj starinskih izrazov ne vsebuje zelo zahtevne terminologije. 
AMERICAN GODS
Zanimiva (nova) serija. Ljubitelji Neila Gaimana boste verjetno navdušeni. Tisti, ki želite izboljšati svojo angleščino, pa boste kljub različnim naglasom navdušeni nad lepo in razločno izgovarjavo, ki olajša razumevanje in sledenje zgodbi. 
13 REASONS WHY
Če naša Špela nekaj priporoči, ste lahko prepričani, da je to super roba. Če uživate v dramah, polnih skrivnosti, je tako 13 Reasons Why prava serija za vas. Zajema besedišče šolstva, vsakdanjega življenja, psihologije in kriminalistike. 
Kevin Spacey in Robin Wright bosta storila vse, da dosežeta sam vrh ameriške oblasti – sedež v Ovalni pisarni. Serija, ki te pusti brez besed in te nauči marsikaj o ameriškem političnem sistemu. Zelo dobra za grajenje besedišča in grizenje nohtov ob pričakovanju naslednje sezone.
ORPHAN BLACK
Ena izmed najboljših in realističnih znanstvenofantastičnih dram, kar sem jih kdajkoli gledala. Rdeča nit je življenje skupine žensk po tem, ko ugotovijo, da so rezultat poskusov kloniranja. Najboljše pri tem pa je, da ena sama igralka igra 99 % vseh likov – njen talent je presunljiv. Pogumnim in suverenim govorcem priporočam, da serijo poskušajo gledati brez podnapisov; tistim, ki želite samo uživati v dobri zgodbi, pa jih priporočam (angleške, seveda), saj serija vključuje veliko likov z različnimi naglasi.
OSTALI PREDLOGI: Lucifer, Drop Dead Diva, Younger, The Blacklist, Stranger Things, Better Call Soul, Homeland, Gotham, Twin Peaks, Babylon 5.

NOVICE IN INFORMATIVNE ODDAJE

LAST WEEK TONIGHT WITH JOHN OLIVER
Humoristična oddaja, ki vam v 30 minutah pove, kaj se je zgodilo po svetu v preteklem tednu. Prav tako se vsako epizodo podrobneje posvetijo eni aktualni (svetovni) problematiki. 
LONELY PLANET
Obožujete potovanja in odkrivanje tujih kultur? Potem je Lonely Planet prava izbira za vas. Oddaje vedno spremljajo jasni, razločni, enostavno razumljivi komentarji, ki so kot nalašč za učenje novih besed in širjenje obzorij .
TONIGHT AT THE LONDON PALLADIUM
Še ena zelo zanimiva oddaja. Kot pove že samo ime, se odvija v londonskem gledališču Palladium, vsaka epizoda pa vključuje zanimive in raznolike predstave in goste. Vredno ogleda.

YOUTUBE KANALI

TED-ED IN TEDTALKS
Če (še) ne poznate organizacije TED, zamujate resnično kvalitetne vsebine in poučne videe z vsega sveta. Organizacija namreč vabi govorce iz najrazličnejših držav in z najrazličnejšimi ozadji, da svoje izkušnje in odkritja delijo s poslušalci. Na kanalu TED-ED pa najdete vse od razlage nastanka čokolade do logičnih ugank za krepitev delovanja možganov. 
CGPGREY
Poučni videi, ki razlagajo, kako deluje življenje in zakaj. Tematike se od videa do videa razlikujejo, a vsak lahko najde nekaj zase. 
OZZY MAN REVIEW
Humoristični Youtube kanal, na katerem simpatičen Avstralec komentira najpopularnejše videe na spletu. Videi so kratki, sladki in neverjetno smešni, ko se navadite na avstralski sleng. A brez skrbi, vsebina je tako ekspresivna, da ne boste prikrajšani za njen pomen.
To je (zaenkrat) to. Prebili ste se do konca seznama. Resnično upam, da vas je nekaj podleglo svoji geekovski žilici in ste si ogledali vsaj napovednike zgoraj omenjenih vsebin. Verjetno ste opazili, da na tem izčrpnem seznamu manjka rubrika, posvečena knjigam. Ker bi bil zapis odločno predolg, če bi vanj vključila vse knjižne predloge, ki sem jih prejela, bo knjigam namenjen poseben prispevek. Na naše in vaše ekrane bo prišel v času poletja, ko se najbolj iščejo knjižni sopotniki za na plažo. Do takrat pa: želim vam zabavno gledanje, glede na rezultate moje ankete in obširnega odziva nanjo internetni odvisniki namreč znamo več. 🙂 

Tanja Višnar

TANJA VIŠNAR

LANGUAGESITTERKA® ZA ANGLEŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: